Estratègies pel professorat



En aquest apartat vos volem informar de com actuar si detectem un cas de violència de gènere a l'aula. Per això, vos adjuntem un link a la pàgina del Govern de les Illes Balears, on trobareu el Hi ha informació conceptual sobre la violència masclista, com és, els tipus de violència, factors de risc, el cicle de la violència, etc. Drets de les dones víctimes de violència masclista i el protocol d’actuació.
Protocol interinstitucional de detecció, prevenció i atenció de la violència masclista i en casos d’atacs sexuals de les Illes Balears.
Val la pena llegir tota la informació exposada, però perquè sapigueu com s’enfoca des de la perspectiva educativa vos adjuntem el text copiat íntegrament del document, més específicament ho trobareu a la pàgina76.

 
7.3.5. Àrea educativa
1) En cas de sospita de maltractament s’ha d’actuar d’acord amb el Protocol en casos de sospita de violència masclista.
2) Si es té constància que un alumne o una alumna ha estat objecte de maltractaments a l’àmbit familiar, el centre ha d’elaborar un informe que s’ha de trametre al jutjat competent, a les àrees d’atenció al i la menor dels consells insulars i als centres insulars o al Centre Municipal de Recepció, Intervenció i Atenció Integral en Violència Masclista (d’acord amb el municipi de residència de la dona), que han d’actuar d’acord amb les seves competències. Els centres insulars o el Centre Municipal de Recepció, Intervenció i Atenció Integral en Violència Masclista (d’acord amb el municipi de residència de la dona) han d’establir les coordinacions en l’atenció i han d’informar el nucli familiar sobre els recursos disponibles.
3) Si hi ha risc per a la seguretat o integritat física de l’alumne o alumna s’ha de  demanar la presència policial en el lloc més adequat per protegir la víctima.
4) En cas que les lesions necessitin atenció sanitària s’ha d’acompanyar l’alumne o alumna al centre de salut.
5) S’ha d’acompanyar l’alumne o l’alumna en els desplaçaments que siguin necessaris, i en l’estada en els serveis socials i sanitaris, les seus judicials i policials i els centres d’atenció i d’acollida per a menors.
6) S’ha de fer un seguiment del cas durant tot el procés de feina en coordinació amb la resta de serveis implicats i s’hi ha d’assignar un o una professional de referència, fins que es tanqui el cas.
7) Si l’alumne o alumna no té allotjament alternatiu, se li ha de garantir l’acolliment en les cases d’acollida per a dones víctimes de violència o en altres serveis alternatius.
8) En cas que el presumpte agressor demani ajuda als serveis socials per modificar la seva conducta violenta, se li han d’oferir els programes que hi hagi d’atenció psicològica per a agressors.
9) En cas de canvi de residència per actes de violència masclista, la Conselleria d’Educació i Cultura ha d’atendre immediatament les peticions d’escolarització.7
10) En cas d’atac sexual:
• Quan la víctima acudeixi directament a un centre educatiu:
a) Cal derivar-la cap al centre de referència.
b) Per a aquesta finalitat, el centre educatiu corresponent ha d’informar immediatament dels fets el Cos Nacional de Policia o la Guàrdia Civil, els quals s’han de presentar en el centre, han d’assistir la víctima i han d’actuar d’acord amb el punt 33 de l’àrea judicial del Protocol.
11) Els serveis educatius han de trametre una còpia de l’informe o full de comunicació de violència masclista als centres insulars o al Centre Municipal de Recepció, Intervenció i Atenció Integral en Violència Masclista (d’acord amb el municipi de residència de la dona) per abordar de manera integral el cas i adoptar-ne les derivacions adequades als serveis d’atenció a dones víctimes de
violència masclista. Els centres insulars o el Centre Municipal de Recepció, Intervenció i Atenció Integral en Violència Masclista immediatament s’han de posar en contacte amb el centre derivador per coordinar actuacions.
12) Els centres insulars i el Centre Municipal de Recepció, Intervenció i Atenció Integral en Violència Masclista han de trametre una còpia de l’informe o full de comunicació de violència masclista al Centre Suprainsular de Recepció, Avaluació i Seguiment en Violència Masclista, amb l’objectiu de sistematitzar la informació i fer-ne els seguiments corresponents.
13) Sempre s’ha de lliurar una còpia de l’informe o del full de comunicació
de violència masclista a la persona interessada, amb l’objectiu d’evitar repeticions de declaracions a altres serveis i revictimitzacions.
14) Cada organisme ha de posar a disposició de les dones els seus serveis de queixes i suggeriments amb relació a l’atenció que han rebut per part de les administracions o serveis d’atenció per violència masclista.